Şubat ayında geçirdiği şiddetli bronşit nedeniyle 38 gün boyunca Roma’daki Gemelli Hastanesi’nde tedavi gören 88 yaşındaki Papa Francis, burada çift taraflı zatürre teşhisiyle yattı. Üç hafta önce hastaneden taburcu olan Papa, dün Hristiyanların kutsal Paskalya Bayramı’nda halkla buluştu. Papalık görevini 12 yıldır sürdüren Francis, görev süresince çeşitli sağlık sorunları yaşamıştı. Ölümsüzlüğünün hemen öncesinde, Vatikan’da ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Papa Francis, ölümünden önce geçirdiği çift taraflı zatürre nedeniyle 38 gün boyunca hastanede tedavi aldı. 22 Şubat tarihinde astım krizi geçiren Papa’nın durumunun “kritik” olduğu bildirildi. Vatikan’ın 23 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Papa’nın solunumla ilgili başka bir kriz yaşamadığı ve hafif bir böbrek yetmezliği başlangıcının gözlemlendiği belirtildi. Ayrıca, burundan yüksek akımlı oksijen desteği aldığı kaydedildi.
4 Mart itibarıyla hafif iyileşme belirtileri göstermeye başlayan Papa’nın 12 Mart’ta çekilen son göğüs röntgeninin, önceden kaydedilen iyileşmeleri radyolojik olarak doğruladığı ifade edildi. Papa Francis, 23 Mart’ta hastane balkonundan halkı selamladıktan sonra taburcu oldu. Prof. Sergio Alfieri, 25 Mart’ta Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, Papa’nın hastanede yattığı sürede iki kez ölümün eşiğinden döndüğünü belirtmiştir.
Papa Francis, Aralık 2023’te Meksikalı bir yayın kuruluşuna verdiği röportajda, Vatikan’da büyük ve şatafatlı bir törenin yerine sade bir törenle son yolculuğuna uğurlanmak istediğini dile getirmişti. Aynı zamanda, mezarının geleneklerin aksine, diğer papaların gömüldüğü Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası yerine, Roma’da her dış ziyaretinden önce dua ettiği Azize Büyük Meryem (Santa Maria Maggiore) Bazilikası’nda hazırlanmasını istediğini kaydetti.
Katolik aleminin 266’ncı Papası olarak Mart 2013’te, selefi Papa 16. Benediktus’un istifası sonrasında seçilen Papa Francis, 12 yıldan fazla bir süre görev yapmıştır. Latin Amerika kökenli ilk Papa olan Papa Francis, 17 Aralık 1936’da Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te doğmuştur. Asıl adı Jorge Mario Bergoglio olan Papa’nın ailesi İtalyan göçmenleridir. Genç yaşta Katolik rahipliğine adım atan Bergoglio, 1969’da papazlık görevine başlamıştır ve 1973’te de Cizvit Tarikatı’na katılmıştır. Bergoglio, Katolik Kilisesi içerisinde hızla yükselerek, 1998 yılında Buenos Aires Başpiskoposu olmuş ve 2001’de Kardinal unvanını kazanmıştır.
Papa Francis, sadece dini lider olarak değil, aynı zamanda sosyal adalet, yoksulluk ve çevre konularında attığı adımlarla da dikkat çekmiş, dünya çapında çok sayıda dönüşüm ve reform çağrısında bulunmuştur. Alevlenmiş küresel meseleleri ele aldığı vaazları ve görüşmeleri, onu günümüz toplumlarında önemli bir figür haline getirmiştir.