TÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, son bir ayda İzmir’de meydana gelen orman yangınlarında toplam 26 bin 260 hektarlık bir alanın zarar gördüğünü ifade etti. Prof. Dr. Yaşar, İzmir’deki bu yangınların, kaydedilen en büyük yanan alan rekorunu kırdığını belirtti.
Ege Bölgesi’nde, özellikle İzmir, Manisa ve Aydın’da birçok yerde orman yangınları meydana geldi. Bahsedilen bölgelerde, yeşil alanlar tamamen yandı ve ormanlar gri bir renge büründü. Prof. Dr. Yaşar, 2020 sonrasında ciddi bir kuraklık dönemi yaşandığını vurgulayarak, bu dönemin geleceğini önceden tahmin ettiklerini söyledi. Mayıs ve Haziran aylarında yağmur yağmazsa, o yıl orman yangınlarının çoğalacağını ve büyük miktarda alan kaybı yaşayacaklarını belirtmiştir. Örneğin, Türkiye genelinde 2008 yılında 29 bin hektar, 2021 yılında 139 bin hektar, 2022’de 12 bin hektar, 2023’te 15 bin hektar, geçen yıl ise 27 bin hektar alan kaybedilmiştir. Prof. Dr. Yaşar, geçen yıl metrekare başına 0.4 litre su düştüğünü, ancak bu yıl hiç yağmur yağmadığını ve bu durumun toprağın kurumasına yol açtığını dile getirdi. Ayrıca, toprakta nem kalmadığı için sıcak hava ile birlikte yangınların sıçrama etkisi yarattığını da ifade etti.
Asıl Sorun Kurallara Uymamak
Nüfus artışının ormanlara olan baskıyı artırdığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, 1960’larda dünya nüfusunun 3 milyar civarında iken, günümüz itibarıyla bu sayının 8.2 milyara ulaştığına dikkat çekti. Türkiye’de nüfus, 27 milyondan 85 milyona, İzmir nüfusu ise 1 milyondan 4.5 milyona çıkmış durumda. Artan nüfusun yarattığı barınma ihtiyacı, öncelikle kıyılarda gecekondulaşmayı artırdı ve sonrasında bu alanlar imara açıldı. Ayrıca, 2B sorunu ile bozuk orman alanları imara açılmaktadır. 2019 yılında düzenlenen Orman Şurası’nda, bu tür alanlarda inşaat yapılacaksa yangına karşı gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dair bir karar alınmıştı. Ancak Prof. Dr. Yaşar, asıl sorunun bu kurallara uyulmaması olduğunu belirtti.
Ormna Giriş yıla Yaygın Olarak Yasaklanmalı
Ormanlara girişin belli dönemlerde yasaklandığını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, bu yasağın yıl boyunca geçerli olması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Yaşar, “Vatandaşın ormanda işi yok. Ormanda yeri olmayan tek canlı insandır” dedi. Sadece orman köylülerinin ormana girmesi gerektiğini, çünkü ormanların suyu süzdüğünü, doğayı dengelediğini ve ekosistemin temel taşı olduğunu vurguladı. Ormanların yokluğunda yaşamın da yok olacağını belirten Yaşar, orman kenarlarında kontrollü mesire alanları oluşturulabileceğini, bunun dünya genelinde de uygulanan bir yöntem olduğunu sözlerine ekledi.
Yangın Sezonu Henüz Bitmedi
Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’de yangınlardan zarar gören alan miktarının geçen yıla oranla büyük bir artış gösterdiğini dile getirerek, geçen yıl toplam kaybın 6-7 bin hektar civarında olduğunu, bu yıl ise henüz yangın sezonunun bitmediğini ve 26 bin hektarı aştığını belirtti. Türkiye genelinde yılda ortalama 9 bin hektar ormanın yanarken, İzmir’in bu ortalamanın üç katını aştığını vurguladı.
Yang