İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili mağduriyetler giderek artmakta. İZBETON güvencesiyle projeye katılan vatandaşlar, üç yıl süresince sadece inşaatın yüzde 22’sinin tamamlandığını ve 2 milyon TL değerindeki bir dairenin maliyetinin 10 milyon TL’ye çıkmaya başladığını ifade ediyorlar.
Kentsel dönüşüm projeleri içerisinde ciddi usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları gündeme geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) öncülüğünde hayata geçirilen dönüşüm projelerinde, İzmir’deki Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli Güzeltepe, Gaziemir ve Örnekköy mahallelerinde çalışmalar başlamıştı. Ancak, bir süre önce Sayıştay raporlarında yer alan yolsuzluk iddiaları sonrasında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir soruşturma başlatıldı. Soruşturmada, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya gibi isimler, kooperatif dosyalarındaki yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandılar.
Öne çıkan projelerden biri Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı. Toplam 964 konut ve 54 iş yerinden oluşan 3. ve 4. etap projelerine katılan vatandaşlardan, Ocak 2025’te konutlarının teslim edileceği sözü alınmıştı. Ancak, katılımcılar, inşaat sürecinin üç yıl geçmesine rağmen hala başlangıç aşamasında olduğunu dile getirerek ciddi bir mağduriyet yaşadıklarını belirtiyorlar.
Bir mühendis olan Songül Acar, “Kooperatife üye olurken bize projenin belediye güvencesinde yürütüleceği söylendi. Ancak aradan geçen 3,5 yıl sonunda, hala 7. kattaki dairem yok. Belediyenin, 2025 Ocak ayında yeni bir ihale açarak 3. ve 4. etapları başka bir firma ile devretmesiyle birlikte inşaatın sadece yüzde 22’sinin tamamlandığı ortaya çıktı.” ifadelerini kullanarak durumu özetliyor ve projeye katılan 2500-3000 kooperatif üyesinden bahsediyor.
Bir emekli devlet memuru olan Hediye Aksu ise, “Şu anda yaşadığım evdeki kirayı ödeyemiyorum. 70 yaşındayım ve ev sahibi olma hayaliyle bu projeye katıldım. Ancak hala dairem yok ve umutsuzum.” diyerek yaşadığı durumu gözler önüne seriyor. Aksu’nun projeye yatırdığı paranın geçmişteki birikimlerini kullanarak ve evini satarak elde ettiğini vurgulaması oldukça çarpıcı.
Bir diğer mağdur ise esnaf Mehmet Yatır. Yatır, başlangıçta her şeyin iyi gittiğini, ancak birkaç ay sonra inşaatın durduğunu belirtiyor. “Bugün bize ek olarak 4-5 milyon TL daha talep ediliyor. 2 milyon TL’lik bir daire için ödenecek toplam maliyet 8-10 milyon TL’ye çıkacak.” diyerek kaygılarını dile getiriyor ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu mağduriyetleri gidermek için harekete geçmesi gerektiğini ifade ediyor.
Teknik eleman Erdem Sertkaya da projeye esnek bir bütçeyle dahil olmuştur. “Hedefim sağlam bir evde yaşamak ve güvenilir insanlarla çalışmaktı,” diyor Sertkaya. Ancak projeye katıldığında eski evini satmadan geri dönmek için çaresiz kaldığını ve şu anda kirada yaşadığını belirtiyor. Sertkaya, talep edilen ek ödemelerin de yüksek olmasına dikkat çekiyor ve mağduriyetin bir şekilde giderilmesi gerektiğini savunuyor.
Sonuç olarak, İzmir’deki kentsel dönüşüm projeleri, katılımcıların beklentilerini karşılamaktan uzak kalmış ve mağduriyetlere yol açmıştır. İnşaatın hâlâ başlangıç seviyesinde olmasının yanı sıra, ek maliyetlerin talep edilmesi, vatandaşları maddi anlamda zor durumda bırakmıştır. İlg