DOLAR 34,0961 0.2%
EURO 38,1169 0.09%
ALTIN 2.838,920,35
BITCOIN 21786602,85%
İzmir
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ayasofya Camii’nin Restorasyon Süreci!
2099 okunma

Ayasofya Camii’nin Restorasyon Süreci!

Temmuz 17, 2024 15:43
Ayasofya Camii’nin Restorasyon Süreci!
0

BEĞENDİM

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği’nin başlattığı dava sonucunda Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi yönündeki 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti. Bu kararın ardından, 86 yıl boyunca müze olarak hizmet veren Ayasofya Camii, 10 Temmuz 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yeniden ibadete açıldı. Bu tarihi karar İslam dünyasında büyük sevinçle karşılandı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından bu kararı paylaşarak “Hayırlı olsun” mesajı verdi. Ayasofya Camii, 24 Temmuz 2020’de 86 yıl aradan sonra kılınan ilk cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı. Bu tarihi ana tanıklık etmek isteyen binlerce kişi camiye akın etti ve cami çevresi kalabalıkla dolup taştı.

Yaklaşık bin 487 yaşındaki Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde restorasyon çalışmaları başladı. Caminin analizleri sonucunda depremlerde zarar görebileceği tespit edilerek güçlendirme ve restorasyon çalışmaları için bilim kurulu oluşturuldu. İlk olarak türbelerdeki restorasyon çalışmalarına başlandı ve bahçede bulunan türbelerin dış bölümlerindeki restorasyon tamamlandı. Muvakkithane bölümünde de restorasyon tamamlanarak açılışa hazır hale getirildi. 6 Ekim 2023’te 2. etap restorasyon çalışmalarına başlandı ve yapının dış mekanındaki çalışmalar devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Ayasofya Bütüncül Projesi’ sayesinde, Ayasofya’nın dijital bir kopyası oluşturuldu ve gelecek nesillere aktarılmak üzere arşivlendi. Bu proje ile Ayasofya’nın bilgileri ve detayları güvence altına alındı ve olası bir deprem durumunda yeniden inşa edilebilmesi sağlandı.

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde ziyaretçi yoğunluğu yüzde 30 azaltıldı ve ulusal ve uluslararası ziyaretçiler için ayrı girişler belirlendi. Uygulamaya giren düzenleme ile yabancı turistler giriş ücreti ödemeye başladı. 2024 yılına kadar 4 milyon 500 bin ziyaretçinin camiyi ziyaret ettiği belirtildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdür Yardımcısı Levent Çetin, Ayasofya’nın ziyaretçi sayısının düşüşe geçtiğini ve bunun caminin sağlığı için olumlu sonuçlar doğurduğunu belirtti. Ayrıca, Ayasofya’nın 2. etap restorasyon çalışmalarının devam ettiğini ve yapılan araştırmalar sonucunda caminin dijital bir ikizin elde edildiğini açıkladı.

En az 10 karakter gerekli