Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 2024 yılında sektördeki güçlü çevresel taahhütleri, girişimleri, yeşil alanları ve sürdürülebilirlik kriterleri çerçevesinde UI GreenMetric (Yeşil Ölçüm) sıralamasında istikrarlı bir yükseliş göstermeye devam etti. 2018 yılından bu yana UI GreenMetric sıralamalarında yer alan DEÜ, bu yıl 1.477 dünya üniversitesi arasında 144’üncü sıraya çıkarak önemli bir başarı elde etti. Geçen yıla kıyasla 15 sıra birden yükselen DEÜ, Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında da 8’inci sırada yerini korudu. Sıralama kriterleri arasında ise altyapı, enerji ve iklim, atık yönetimi, su kaynakları kullanımı, ulaşım, eğitim ve araştırma gibi unsurlar yer aldı.
Bu yılki sıralama sonuçlarında DEÜ, geçen yıla göre çeşitli gösterge puanlarında 200 puan artış sağlayarak toplamda 8.275 puana ulaştı. Bu durumu değerlendiren Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, “Doğa ve çevre dostu uygulamalarımızı sürekli olarak geliştiriyor, sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunan bilimsel çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. UI GreenMetric Dünya Sıralaması’ndaki bu hızlı yükseliş, doğru stratejilerle ilerlediğimizin en somut göstergesidir.” şeklinde ifade etti. Rektör Yılmaz, üniversitede net sıfır emisyon hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini belirterek, bu başarının arkasında emeği geçen tüm bireylere teşekkür etti ve DEÜ ailesi olarak daha yeşil, daha yaşanabilir bir dünya için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Rektör Yılmaz, sürdürülebilirlik ve çevresel bilincin yanı sıra daha yeşil bir kampüs idealini oluşturmak adına belirli hedefler belirlediklerini açıkladı. Yeşil Kampüs ve Sürdürülebilirlik alanlarında öncülük etmeyi istediklerini belirten Yılmaz, bu konuda attıkları adımların daha geniş bir çevresel etki yaratacağını ifade etti.
UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralaması, 2010 yılında Endonezya Üniversitesi tarafından başlatılan bir girişim olarak tanınmaktadır. Bu sıralama, dünya genelindeki önde gelen üniversitelerin yerleşkelerinin yeşil alanlar ve sürdürülebilirlik kriterleri çerçevesinde değerlendirildiği bir listeyi içermektedir. Bu sene 1.477 üniversitenin yer aldığı sıralamada, üniversite yerleşkelerinin altyapıları, enerji tüketimleri, iklim değişikliği ile mücadeleları, geri dönüşüm stratejileri, atık yönetimi uygulamaları, su kaynaklarının kullanımı, ulaşım sistemleri ve eğitim projeleri gibi çok çeşitli alanlar puanlanmaktadır. Her bir alan, kendi kriterlerine göre ayrı bir puanlama sistemine sahiptir.
UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralaması, uluslararasılaşmayı teşvik etmenin yanı sıra sürdürülebilirlik ve çevre bilinci oluşturulması konularında global farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. Bu tür girişimler, üniversitelerin çevresel sorumluluklarını artırarak toplum ve doğa üzerindeki etkilerini en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin bu sıralamadaki başarısı, sürdürülebilirlik alanındaki çabaları ve çevre dostu uygulamalarıyla örnek bir model olmayı sürdürüyor.