Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ve Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), iş dünyasının dijital dönüşümünü desteklemek hedefiyle ‘Dönüştüren Güç’ teması altında Yapay Zeka Zirvesi düzenledi. İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleşen bu etkinlikte, bölgedeki sanayiciler, dijitalleşmeyle ilerleyen şirketlerin temsilcileri, yapay zeka ve yazılım uzmanları, yatırımcılar ve yeni teknolojilere ilgi duyan gençler bir araya geldi. Etkinlik, katılımcılara yapay zekanın potansiyelini ve iş dünyasındaki önemini aktarmayı amaçladı.
Zirvenin açılış konuşmalarını yaparak etkinliğe yön veren isimler arasında İzmir Valisi Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı M. Kaan Özhelvacı ve ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu bulunuyordu. Vali Elban, İzmir’i Türkiye’nin teknoloji merkezi yapma hedeflerini dile getirirken, bu süreçte dijital okuryazarlığın önemine vurgu yaptı. Elban, geçen yıl başlattıkları dijital okuryazarlık kampanyası sayesinde 64 bin öğretmeni teknoloji ile buluşturduklarını ifade etti ve 857 bin öğrenci için de çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. “Endişelenmek yerine harekete geçmeliyiz,” diyen Elban, İzmir’in gelecekte teknoloji lideri şehirlerden biri olabileceğini vurguladı.
Elban, konuşmasında yapay zekanın her yönüyle entegre edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yapay zekanın insanın yerini alacağına dair endişelere katılmadığını belirten Elban, “Karamsar olmak yerine pozitif bir bakış açısıyla ilerlemeliyiz” dedi. Yapay zekanın günlük hayatta ne kadar yaygın kullanıldığını örneklerle açıkladı. Ulaşımdan mimariye, her alanda kullanılan yapay zekanın, insanlara sınırlı bir bilgi sunduğunu ve bu sürecin değişmesi gerektiğini dile getirdi. Elban, 5. ve 6. sanayi devrimlerinde etkin bir rol almak için Türkiye’nin bu alanda zaman kaybetmemesi gerektiğinin altını çizdi.
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, İzmir’in yapay zeka alanında öncü bir şehir olması için her türlü çabayı göstereceklerini belirtti. Zorlu, teknoloji tekilliği döneminde insanlık için büyük umutların yanı sıra ciddi sorumluluklar da doğduğunu ifade etti. Gelecekte hastalıkların ortadan kaldırılabileceği ve sınırsız bilgiye erişim imkanlarının ortaya çıkabileceği gibi hayallerin yanında etik sorunların da gündeme gelebileceğini dile getirdi. İzmir’in bu dönüşümde önemli bir rol oynaması için yüksek kaliteli veri merkezi kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, yapay zeka yatırımlarının artık bir tercih değil, kritik bir rekabet avantajı olduğunu belirtti. O, yapay zeka ile hızlı adapte olmanın geleceğin lideri olma adına şart olduğunu vurguladı. Özhelvacı, yapay zeka ile verimlilik artışının sağlanacağının altını çizerken, bu tür dönüşümlerin yalnızca büyük işletmeleri değil, her ölçekteki firmayı etkilediğine dikkat çekti. “Zirve aracılığıyla şehrimizde bu alanda farkındalık yaratmayı umuyoruz,” dedi.
Son olarak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, yapay zeka teknolojisi konusunda muhafazakar davranmamak gerektiğinin altını çizdi. “Yapay zeka destekli birim ve ekipler oluşturacağımızı söylemiştim,” diyen Tugay, bugünün İzmir’i yönetirken bu teknolojileri kullanmanın önemini vurguladı. İzmir’in sadece mevcut yapay zeka teknolojisini kullanmanın ötesine geçerek, bu teknolojiyi geliştiren bir şehir olmasını sağlamak için çaba sarf ettiklerini ifade etti. “Yapay zekayı olumlu şekilde kullanmadığımız takdirde, gelecekteki başarılarımızı tehlikeye atmış oluruz,” diyerek, bu konunun hayati önem taşıdığını belirtti