DOLAR 40,2353 0.16%
EURO 47,0096 -0.14%
ALTIN 4.330,09-0,10
BITCOIN 48251431,18%
İzmir
36°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Orman Yangınında Yaralı Keçi İstanbul’da Tedavi Ediliyor
1747 okunma

Orman Yangınında Yaralı Keçi İstanbul’da Tedavi Ediliyor

Temmuz 14, 2025 09:03
Orman Yangınında Yaralı Keçi İstanbul’da Tedavi Ediliyor
0

BEĞENDİM

İzmir’in Ödemiş ilçesinde çıkarılan büyük bir orman yangınında yaralı olarak kurtarılan bazı hayvanlar, İstanbul Nişantaşı’nda bulunan özel bir veteriner kliniğinde tedavi altına alındı. Yangından kurtarılarak İstanbul’a getirilen bir keçiye ise ‘Melek’ ismi verildi. Hayvanların tedavi sürecine ilişkin bilgi veren veteriner hekim Tolga Çelik, “Melek’in vücudunun çeşitli bölgelerinde ağır yanıklar mevcut. Ağrıları nedeniyle yeterince beslenemedi ve tedavi sürecine başladık. En kısa sürede yanık bölgeleri iyileşerek sağlığına kavuşmasını ümit ediyoruz.” ifadelerini kullanarak durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Yangınlardan etkilenen hayvanların durumunu ele alan Hayvanlar Olmadan Asla Derneği Kurucu Üyesi Gürkan Gazoğlu ise, “Marmaris yangınlarında da birçok hayvan kurtardık. Kurtardığımız hayvanları öncelikle korunaklı bir alana alıyoruz ve sahiplerini bekliyoruz. Eğer hayvanlar yaralıysa ve durumu çok kötü ise, sahiplerine satın alma teklifi yapıyoruz,” diyerek İzmir’deki yangında da 6 keçiyi satın aldıklarını belirtti.

Sıcaklıkların rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte Türkiye’nin birçok ilinden orman yangınları haberleri gelmeye başladı. Bu yangınlardan en çok etkilenen yerlerden biri İzmir oldu. Özellikle Ödemiş ilçesine bağlı Tosunlar köyündeki yangında, kurtarılan 6 keçi, 2 köpek ve bir at, tedavi amaçlı olarak İstanbul’a nakledildi. İçlerinden biri olan ‘Melek’, özel bir veteriner kliniğinde tedavi altına alındı ve durumunun ciddiyeti nedeniyle veteriner hekimlerin dikkatini çekti.

‘İLK MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ’

Veteriner Hekim Tolga Çelik, yaralı hayvanların tedavi sürecinde ilk üç günün kritik olduğunu belirterek, yangın sonrası yapılması gereken ilk müdahaleleri de sıraladı. Yangın alanındaki hayvanların hayatta kalması için öncelikle güvenli bir bölgeye alınması gerektiğinin altını çizen Çelik, “Yara bölgeleri mutlaka nemli bir bezle temizlenmeli ve hayvan acilen bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Keçinin tedavi süreci bir aylık bir rehabilitasyon gerektiriyor. Genç bir hayvan ve durumu şu an için çok kötü değil, ancak ayak bölgelerinde ciddi yanıklar mevcut,” dedi.

‘YANGIN ALANINDA HAYVANLAR İÇİN MUTLAKA YETKİLİLERDEN YARDIM ALMAK ÖNEMLİ’

Çelik, orman yangınlarında gönüllülerin yalnızca Orman Genel Müdürlüğü’nden alınan onaylı kart ile müdahale edebildiğini hatırlatarak, “Yangın bölgesinde yaralı bir hayvan bulunduğunda, Veteriner Hekimler Odası’nın yönlendirdiği veterinerler veya diğer yetkililer ile iletişim kurarak gerekli yardımların sağlanması önemli,” ifadelerini kullandı.

‘ORMANDAN ÇIKAN MELEĞİMİZ OLDU’

Hayvanlar Olmadan Asla Derneği Kurucu Üyesi Gürkan Gazoğlu, ‘Melek’ ismini verdikleri keçiyi kurtarma sürecini anlatarak, “Keçimiz yangın alanında sahibinin müdahale etmesiyle kurtarıldı. İlk müdahalede Ödemiş’teki özel veterinerler tarafından ücretsiz bakıldılar. Daha yetkin bir klinikte tedavi edilmeleri gerektiği için İstanbul’a getirdik ve burada daha iyi imkânlarda tedavi süreci devam etmekte,” diye ekledi. Ayrıca, benzer bir durumun Marmaris yangınlarında da yaşandığını vurguladı ve kurtardıkları hayvanların sahipleriyle yaptıkları anlaşmaları anlattı. “Bu olayda 6 keçi ve 2 köpeği sahiplendik. Atı da özel bir nakil aracı ile İstanbul’a getirdik; o da şu an özel bakımda,” sözlerini ekledi.

En az 10 karakter gerekli