Geçirmiş olduğu kalp rahatsızlığı nedeniyle 15 Nisan Salı gecesi hastaneye kaldırılarak acil ameliyata alınan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Meclis Başkanvekili ve Demokrasi ve Progress (DEM) Partisi İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu, ciddiyetini sürdürmeye devam ediyor. 13 gündür İstanbul’da bulunan Florence Nightingale Hastanesi’nde tedavi edilen Önder’in sağlık durumu hakkında yeni açıklamalar yapıldı.
Hastaneden yapılan sabah saat 10:00’da yapılan açıklamada, Sırrı Süreyya Önder’in reflekslerinin azaldığı ve beyin ödeminin mevcut olduğu belirtildi. Açıklamada, “Hayati tehlikesi maalesef artarak devam etmektedir” ifadesine yer verildi. Hastane yetkilileri, Önder’in ECMO (kalp destek cihazı) ve inotropik destek tedavisi altında hemodinamik stabilitesini koruduğunu, ancak nörolojik durumunun giderek bozulduğunu vurguladılar. “Başka bir kırılma noktasına gelmiş bulunmaktayız” denilen açıklamada, tedavi sürecinin devam edileceği belirtildi.
Hastanedeki doktorlar saat 13:00’te yaptıkları basın toplantısında detaylı bilgi verdiler. Nörolog Prof. Dr. Yasef Özsarfati, “Elimizdeki kriterlerle daha iyiye gittiğini söylememiz çok zor. Beyin ölümü bulguları şu an yok” şeklinde konuştu. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertan Sağbaş ise, hastanın herhangi bir uyanma yaşamadığını, nörolojik olarak kaydedilen bir gelişme bulunmadığını belirtti. Sağbaş, “Bir mucizeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz” ifadesiyle tedavi sürecindeki son durumu özetledi.
Hastanenin Başhekimi Prof. Dr. Çaylan Çiftçi de, Sırrı Süreyya Önder’in 13. günde bulunduğu yoğun bakım ünitesinde ECMA desteği altında olduğunu vurguladığı açıklamasında, “Nörolojik tablosu giderek bozulmaya başlamıştır. Bu nedenle başka bir kırılma noktasına gelmiş bulunmaktayız. Hastamızın beyinle ilgili refleksleri azalmış ve beyin ödemi devam etmektedir” dedi. Çiftçi, hayati tehlikenin giderek arttığını belirterek, hastalarına sabırla tedavi etmeye devam edeceklerini ifade etti.
Prof. Dr. Yasef Özsarfati, nörolojik durumun giderek kötüleştiğine dikkat çekerek, “Reflekslerin azaldığını söyleyebiliriz” dedi. Elektro fiziksel tetkiklerin bir cevap vermediğini belirten Özsarfati, “Beyin havanın az gitmesiyle şekillenen bir tutuluma maruz kaldı ve mevcut beyin ödeminin etkileri devam etmektedir” açıklamasında bulundu. Bu durumun, klinik bulgular ve muayene sonuçları ışığında kötüleşme gösterdiği kaydedildi.
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ertan Sağbaş, hastanın kalp durumuyla ilgili gelişmeleri de aktardı. Ameliyatın 3’üncü gününde sağ ventrikülün kasıldığını söyleyen Sağbaş, şu an için ECMO desteğinin şart olduğunu vurguladı. Nörolojik bir akciğer ödeminin oluştuğunu belirten Sağbaş, enfeksiyon kapmama noktasında iyi korunduklarını, antibiyotiklerin duruma göre ayarlandığını ifade etti. Nörolojik durumla ilgili iyileşme