DOLAR 40,5860 -0.48%
EURO 47,7946 -0.42%
ALTIN 4.369,76-0,46
BITCOIN 48300370,87%
İzmir
36°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihe Işık Tutan Pul Koleksiyonu İzmir’de
1605 okunma

Tarihe Işık Tutan Pul Koleksiyonu İzmir’de

Temmuz 27, 2025 14:49
Tarihe Işık Tutan Pul Koleksiyonu İzmir’de
0

BEĞENDİM

İzmir’de yaşayan 39 yaşındaki Yasin Rıfat Sarp, Konak Filatelistler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak tarihin önemli delillerini geleceğe taşıyan bir koleksiyoncu kimliğiyle tanınmaktadır. 15 yıldır süregelen koleksiyonculuk serüveninde, geçmişten günümüze kadar birçok nadide pul biriktirmiştir. Sarp, Türk tarihi açısından özel bir yere sahip olan yaklaşık 6 bin pulla, Osmanlı dönemine ait ilk pulları da içeren geniş bir koleksiyona sahiptir. Özellikle 1840 yılında Kraliçe Victoria’nın resminin basıldığı ‘Penny Black’ adlı ilk pul, koleksiyonunun en değerli parçalarından biridir. Ayrıca, Osmanlı Devleti’nin ilk pulu olan 1863 tarihli tura baskılı pulların da neredeyse tamamını barındırmaktadır.

Koleksiyonculukla ilgisinin ilkokul yıllarına kadar uzandığını belirten Sarp, o dönemde sakız etiketleri, misketler ve harçlıklarını kitap arasında biriktirmeye başladığını ifade etti. 15 yıl önce, yüksek lisans tezi için çalışırken, Konak Filatelistler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sümer’in pullarına rastlamış ve üzerindeki dinozor resmi nedeniyle onları satın almıştır. Bu olayla birlikte Konak Filatelistler Derneği’ne üye olmuş ve zamanla nadide pulları toplama fırsatı bulmuştur. Şu anda, dernekteki koleksiyonun milyonlarca pul içerdiğini ve bunların önemli bir kısmının Türk tarihine ışık tuttuğunu aktarmaktadır.

Sarp, Cumhuriyet ve Osmanlı pullarının dünya üzerinde belirli koleksiyon dalları arasında yer aldığını belirtiyor. Koleksiyonerlerin bu tür pullara sahip olmak için büyük bir istek duyduğunu, dolayısıyla bu pulların hem maddi hem de manevi olarak kıymetinin çok yüksek olduğunu ifade etti. Özellikle Atatürk’ün resminin bulunduğu 1924’teki Lozan hatıra serisi, bu koleksiyonun önemli parçalarından biridir. Ayrıca 1930 yılında açılışı yapılan Ankara-Sivas demir yolu hattına ait pullar ve 1928 İzmirl Fuarı pulları da koleksiyonun değerini artırmaktadır. Atatürk’ün ilk sivil kıyafetli fotoğrafının yer aldığı 1926 tarihli Londra’da basılan pullar ise, onun sivil bir lider olarak göreve başlaması anlamını taşımaktadır.

Yasin Rıfat Sarp, pulların tarihinin önemine dikkat çekerek, kondisyonlarının iyi korunmasının gerekliliğini vurgulamaktadır. Pulun arkasında parmak izi olmaması, perforajının sağlam kalması ve kimyasal maddelerden uzak tutulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca pulların, özel olarak hazırlanmış ambalajlarda saklanması gerektiğini ifade ediyor. Sarp, pul değerinin yaşından ziyade nadirliğine bağlı olduğunu, bu nedenle meraklıların öncelikle bilgi edinmeleri, pul kataloglarına başvurmaları ve derneklerle bağlantı kurmaları gerektiğini tavsiye ediyor.

Sarp, pul koleksiyonculuğuna başlamadan önce bilgi toplamak gerektiğini, yalnızca pul almakla bu işin yürütülemeyeceğini belirtmektedir. Yani öncelikle puldan anlayan, işin ehli insanlarla bağlantı kurulması gerektiği konusunda duyuruda bulunuyor. Pul toplayarak değil, bilgi toplayarak ve bu konuda tecrübeli bir çevre edinerek koleksiyonculuğa adım atılmasını öneriyor.

En az 10 karakter gerekli